Publicaties


“In my paper of 1964, which established that the horny layer was a tissue made up of corneocytes, I could not have dreamed of the spectacular advances that have been brought to light by an international school of corneobiologists. I did not go any further than asserting that the stratum was a cellular barrier, the end product of a viable epidermis whose raison d'etre was to produce the dead stratum corneum… I did not have the vision to foresee that the stratum corneum would become very much alive.”

—Albert M. Kligman, MD

 

 

Geschiedenis en actuele aspecten van corneotherapie1) door Dr. Hans Lautenschläger.

 

De term corneotherapie is bedacht door A. Kligman. Een aanhoudende corneotherapeutische behandeling van de verstoorde homeostase als het kenmerk van atopische dermatitis met geschikte huidverzorgingsstoffen kan aanzienlijke klinische effecten bereiken. Samenvattend kan worden gezegd dat corneotherapie gericht is op het herstel van het stratum corneum en vooral de functie van de huidbarrière en vervolgens ook de algehele homeostase van de huid verbetert. Ten behoeve van een preventieve corneotherapie is het essentieel om huidverzorgingsproducten met schadelijke stoffen zoals irriterende stoffen en allergenen te vermijden, om de juiste huidverzorgingsstoffen te selecteren, om de huidverzorgingsproducten individueel aan te passen aan de specifieke huidproblemen en om mogelijk gedragspatronen te veranderen na een corneotherapeutisch consult. Recente klinische studies hebben aangetoond dat niet alleen barrièrestoornissen zoals atopische dermatitis reageren op corneotherapie. Ook cornificatiestoornissen en dermatosen kunnen met succes adjuvans worden behandeld. De studies zijn gebaseerd op een therapie met membraanstructuurproducten die nauw verwant zijn aan de chemische en fysische structuur in het stratum corneum. Een belangrijke voorwaarde is uiteraard de aanwezigheid van fosfatidylcholine. Fosfatidylcholine kan worden gebruikt in membraancrèmes (barrièrecrèmes) en liposomen. Verdere galenische vormen zijn nanodeeltjes en oleogels. Het hangt af van de huidanalyse en het specifieke huidprobleem welke galenische vorm de meest effectieve behandeling is voor het specifieke geval. Bovendien maken modulaire systemen de toevoeging van farmaceutische en cosmetische actieve stoffen mogelijk. Een van de grote voordelen is het feit dat corneotherapie grotendeels vrij is van de bijwerkingen die bekend zijn van actuele geneesmiddelen. Preventief toegepast, kan corneotherapie de intervallen tussen aanvallen verlengen en het gebruik van conventionele dermatica verminderen of zelfs vermijden.

 

Geschiedenis

De term corneotherapie werd voor het eerst bedacht door A. Kligman en genoemd in een redactioneel commentaar van Lübbe2) Terwijl J. Lübbe een grote betekenis voor dit probleem voorspelde, is corneotherapie tot op heden nogal verwaarloosd door het grote publiek, wat echter kan worden toegeschreven aan het feit dat het in feite de bevindingen bevestigde die voorheen werden geclassificeerd als de zogenaamde waterdermatologie3) . Dat wil zeggen dat een herhaalde toepassing van geschikte moisturizers de hydratatie van de huid kan verhogen en de barrièrefunctie van de huid aanzienlijk kan verbeteren4). Een consequente therapie van een verstoorde homeostase van de huid zoals deze kan worden waargenomen in gevallen van atopische dermatitis, op basis van deze stoffen, kan aanzienlijke klinische effecten bereiken. De genoemde bevindingen hebben echter verstrekkende gevolgen voor de toegepaste dermatologische huidverzorging, omdat verdere basisstoffen zoals lipiden en filmmiddelen5) ook positieve effecten kunnen hebben op de homeostase. Vandaar dat corneotherapie een belangrijke adjuvante huidverzorgingis 6) voor de dermatologische behandeling van huidbarrièrestoornissen.

 

Outside-in therapie

Zonder de gecompliceerde biofysische processen in detail te bespreken, kan samenvattend worden gezegd dat corneotherapie gericht is op een herstel van het stratum corneum en vooral dat het de huidbarrièrefunctie en bijgevolg de homeostase van de huid verbetert. In dit verband spreekt A. Kligman van een outside-in therapie, terwijl "buiten" het stratum corneum is en "in" de therapeutische effecten zijn die beginnen in het stratum corneum en zich een weg banen naar de diepere huidlagen. Aan de andere kant is er de conventionele inside-out therapie waarbij de farmaceutische middelen ontstekingsprocessen in de huid remmen of het immuunsysteem beïnvloeden en alleen secundaire effecten hebben op het stratum corneum ("out"). De vergelijking toont duidelijk de potentiële betekenis van een adjuvante verzorging van het stratum corneum, zelfs in combinatie met een conventionele therapie. Een gezonde conditie van de huidbarrière voorkomt dat pathogene ziektekiemen zoals staphylococcus aureus, die wijd verspreid is in gevallen van atopische dermatitis6) in de epidermis doordringen. Een ongeordend stratum corneum heeft echter de neiging om recidieven te ondersteunen. Dit voorbeeld toont het belang aan van het vermijden van contraproductieve effecten van huidverzorging. Het is al geruime tijd bekend dat huidreinigercomponenten zoals natriumlaurylsulfaat (SDS) grote huidirritaties kunnen veroorzaken door eerst de barrièrefunctie te beschadigen en vervolgens cellulaire reacties te veroorzaken. Inmiddels wordt SDS gebruikt als standaard irriterend middel in dermatologisch onderzoek. Bovendien zorgt de beschadigde barrière ervoor dat sensibiliserende stoffen die worden gebruikt om huidverzorgingsproducten te conserveren en parfumeren gemakkelijk in de huid doordringen.

 

Preventieve corneotherapie

In industriële landen is er een toenemend aantal allergieën en atopische dermatitis waar te nemen. Een interessant fenomeen is ook een vochtarme huid en steeds meer mensen klagen over het symptoom. Er is echter geen uitgebreid onderzoek nodig om erachter te komen dat culturele invloed in dit verband een grote rol speelt. Een van de redenen is onder andere frequente huidreiniging in combinatie met het uitwassen van beschermende stoffen en de intense maar ontoereikende verzorging van de huid. Voor de doeleinden van een preventieve corneotherapie zijn de volgende kwesties echter van groot belang:

 

-Het vermijden van huidverzorgingsproducten die schadelijke stoffen bevatten, zoals irriterende stoffen en allergenen

-Het selecteren van huidverzorgingsproducten met geschikte huidverzorgingsstoffen

-Individueel aanpassen van de huidverzorgingsproducten aan de specifieke huidproblemen

-Het verminderen van overmatige hygiënische procedures zoals wassen en douchen

-Het vermijden van ontoereikende, strakke en occlusieve kleding

-Tot de duidelijk schadelijke stoffen behoren oppervlakteactieve stoffen, emulgatoren, conserveermiddelen en allergene parfumstoffen.

Hoewel de hydratatie -van de huid toeneemt, moet er rekening mee worden gehouden dat occlusieve stoffen de regeneratie van de huid minimaliseren7) aan de andere kant. Occlusieve stoffen zijn paraffine-oliën, vaseline en minerale wassen specifiek in hoge concentraties. Een uitstekend alternatief in dit geval zijn lipiden op basis van triglyceriden die zijn aangepast aan de fysiologie van de huid. Geschikte huidverzorgingsstoffen zijn die welke verband houden met het stratum corneum. Omdat de barrièrelagen van het stratum corneum dezelfde structuur hebben als lipide bilayers, zijn huidgerelateerde preparaten een voordeel omdat ze in tegenstelling tot emulgatoren ook kunnen worden uitgerust met een membraanstructuur. Het is al geruime tijd bekend dat stratum corneum lipiden in combinatie met water en echografie liposomale structuren kunnen vormen8-9). Dit betekent dat, net andersom, liposomale producten ook perfect geschikt zijn voor corneotherapeutische doeleinden. Huidverzorgingsproducten met membraanstructuur kunnen individueel worden aangepast aan een huid met specifieke problemen, wat het belangrijkst is omdat de huidaandoeningen kunnen variëren en omdat aan de andere kant verdere aanpassingen mogelijk zijn in de loop van de therapie10).

 

Klinische studies

Meest recente klinische studies11) hebben aangetoond dat niet alleen barrièrestoornissen zoals atopische dermatitis reageren op corneotherapie. Ook cornificatiestoornissen en dermatosen kunnen met succes worden behandeld. De studies gebruikten producten met membraanstructuren die zowel in chemisch als fysisch opzicht overeenkwamen met de toestand in het stratum corneum. Een belangrijke voorwaarde lijkt de aanwezigheid van fosfatidylcholine te zijn. Deze stof speelt een belangrijke rol als een natuurlijk onderdeel van celmembranen. Bovendien biedt het in zijn oorspronkelijke vorm het linolzuur voor de vorming van ceramide I. Linolzuur is ook een zeer effectieve stof voor de behandeling van1e en2e graads acne vulgaris veroorzaakt door een cornificatiestoornis bij de uitgangen van de talgklieren. Fosfatidylcholine is een essentieel element voor de transformatie van ceramiden in sfingomyelinen. Het is een interessant feit, dat de vloeibaarheid van de huidbarrièrelagen binnenkort kan worden verhoogd met het linolzuurhoudende fosfatidylcholine. Dit specifieke kenmerk komt overeen met het specifieke mechanisme van een verhoogde penetratie van stoffen door liposomale inkapseling. Aan de andere kant kan de vloeibaarheid van de huidbarrière worden verminderd met gehydrogeneerde fosfatidylcholine. Zo kan de huidbarrière opzettelijk worden aangepast aan een passerende of barrièrefunctie, een eigenschap met een grote praktische betekenis enerzijds voor het transport van actieve stoffen en anderzijds voor de natuurlijke huidbescherming. Samenvattend wordt corneotherapie aanbevolen in de volgende gevallen

 

-Neurodermitis

-Ichthyosis

-Psoriasis

-Acne (vette huid)

-Acne (dehydrated skin)

-Perioral dermatitis

-Cheilitis

-Perianal barrier disorders

-Irritative contact dermatoses (in general)

-Wear-and-tear-dermatoses

-Specifieke galenische kenmerken

 

Zoals hierboven vermeld, kan fosfatidylcholine worden gebruikt in membraancrèmes (barrièrecrèmes) en liposomen. Verdere galenische vormen zijn nanodeeltjes en oleogels. Nanodeeltjes bestaan uit een fosfatidylcholine monolaag met olieachtige kern, terwijl de waterfase volledig afwezig is in oleogels. Deze systemen hebben de voorkeur als een hoger lipidengehalte vereist is voor corneotherapeutische doeleinden. Het hydratatieniveau van de huid vertoont echter verschillende kenmerken. Het hangt af van de specifieke huidanalyse en het individuele huidprobleem, welke galenische vorm de meest geschikte behandeling is voor het specifieke geval. Bovendien maken modulaire systemen de toevoeging van farmaceutische en cosmetische actieve stoffenmogelijk 10). Voor de preventieve behandeling die in de praktijk wordt gebracht, is het essentieel dat modulaire systemen ook compatibel zijn met decoratieve componenten, omdat deze zichtbare huidafwijkingen kunnen verbergen en zo het lijden van de getroffen personen kunnen verminderen. Net als voor de basisformuleringen is een voorwaarde voor decoratieve componenten echter de afwezigheid van irriterende, sensibiliserende en occlusieve additieven.

 

Outlook

Een van de grote voordelen van corneotherapie is dat het grotendeels vrij is van bijwerkingen in vergelijking met een behandeling met topische geneesmiddelen. Preventief toegepaste corneotherapie kan de intervallen tussen aanvallen verlengen en de toepassing van conventionele dermatica verminderen of zelfs vermijden. Voorwaarde voor een succesvolle corneotherapie is echter een nauwkeurige diagnose van de huid en grote expertise met betrekking tot de structuur van huidverzorgingsproducten en hun componenten. Naast de bovengenoemde vochtinbrengende stoffen, lipiden en filmmiddelen, spelen ceramiden en amiden een belangrijke rol bij de selectie van componenten8).

Er is alleen maar hoop dat corneotherapie met zijn relatief onspectaculaire procedures in vergelijking met conventionele behandelingen binnenkort kan worden geaccepteerd.

 

Verwijzingen

1) Lautenschläger H, De geschiedenis en huidige aspecten van corneotherapie, IV. International Symposium on Aesthetic Medicine, Moskou, 19-20april 2005

2) Lübbe J, Evidence-Based Corneotherapy, Dermatology 2000; 200:285-286

3) Kligman AM: Hydratatie letsel aan de menselijke huid. In: Bio-engineering van de huid: Water en het Stratum corneum. Elsner P, Berardesca E, Maibach HI (uitg). CRC Press, Boca Raton 1994, pp 251-255

4) Tabata N, O'Goshi K, Zhen YX, Kligman AM, Tagami H, Biofysical assessment of persistent effects of moisturizers after their daily Applications: Evaluation of Corneotherapy, Dermatology 2000;200:308-313

5) De Paepe K, Hachem JP, Vanpee E, Reseeuw D, Rogiers V., Effect van rijstzetmeel als badadditief op de barrièrefunctie van gezonde maar SLS-beschadigde huid en huid van atopische patiënten, Acta Derm Venerol 2002;82:184-6

6) Lübbe J, Secundaire infecties bij patiënten met atopische dermatitis, American Journal of Clinical Dermatology 2003;4(9):641-654

7) Grubauer G, Elias PM, Feingold KR, Transepidermal waterverlies: het signaal voor herstel van barrièrestructuur en -functie, Journal of Lipid Research 1989;30:323-333

8) Friberg SE et al., Waterpermeatie van gereaggregateerd stratum corneum met modellipiden, J Invest Dermatol 1990;94:377-380

9) Abraham W, Downing DT, Preparation of model membranes for skin permeability studies using stratum corneum lipids, J Invest Dermatol 1989;93:809-813

10) Lautenschläger H, Spezielle Wirkstoffe und Grundlagen in der Korneotherapie, Kosmetische Medizin 2004;2:72-74

11) Suvorova K, Korneotherapie der Hautkrankheiten, die von der Störung der Epidermis begleitet werden (in Russisch), Les Nouvelles Esthétiques (Russische Versie) 2004;4:28

 

Dr. Hans Lautenschläger

 

 

Hier een zeer Interessante Publicaties van Dr. Hans Lautenschläger (dermaviduals) over 

-acne en de probleemhuid.

"Acne caused by too many different moisturizing ... (dermaviduals.de)

-Huidverzorging en het microbioom 

Skin care and the microbiome - products (dermaviduals.de)

-The Clinical Relevance of Maintaining the Functional Integrity of the Stratum Corneum in both Healthy and Disease-affected Skin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3175800/

Elastase - the target of a novel anti-aging strategy to defy skin aging, loss of skin elasticity and wrinkle formation

https://dermaviduals.de/english/publications/anti-aging/elastase-skin-aging-skin-elasticity-wrinkle-formation.html 

-Stratum corneum - from Corneobiochemistry to Corneotherapy

https://dermaviduals.de/english/publications/base-creams/stratum-corneum-from-corneobiochemistry-to-corneotherapy.html

- INCI

https://dermaviduals.de/english/publications/skin-protection/skin-care-for-cosmetician-new-developments-in-skin-care.html

 -Rosacea

https://dermaviduals.de/english/publications/problem-skin/rosacea-prevention-and-therapy.html

-het Microbioom en ontstekingsreacties

https://dermaviduals.de/english/publications/problem-skin/microbiome-and-skin-inflammation.html

- virale infecties

https://dermaviduals.de/english/publications/skin-protection/viral-and-bacterial-infections.html

-Anti- Aging

https://www.dermaviduals.de/english/publications/anti-aging/corneotherapy-and-anti-aging.htmlh

-Science: Skin Cleansing - products (dermaviduals.de) 

 

artikel Dr. Hans Lautenschläger

Psoriasis - de juiste zorg 

 

Psoriasis is een gedeeltelijk erfelijke huidaandoening met intermitterende aanvallen die kunnen worden veroorzaakt door extra omgevings- of voedingsfactoren of door mentale stress. Een geschikte huidverzorging kan de symptomen verlichten.

 

De schattingen van gevallen van psoriasis in Duitsland verschillen enigszins, maar ze kunnen over het algemeen worden vastgesteld tussen 1-2 en 2-3 procent. Met een aandeel van 0,3 procent hebben kinderen er minder last van, d.w.z. dat de ziekte zich vaak manifesteert na de leeftijd van twintig jaar. Hoewel psoriasis niet wordt vermeld als een van de typische klachten van vandaag, kunnen er meer gevallen worden gediagnosticeerd dan in het verleden. Psoriasis werd al beschreven in de antieke literatuur. Er is geen gevaar voor infectie, maar de ziekte kan binnen het gezin worden overgedragen.

 

Een specifiek kenmerk van psoriasis is een zeer snelle migratie van de huidcellen (keratinocyten) van de basale laag naar de hoornlaag. Ook wordt de celdeling aanzienlijk sneller versneld dan bij een normale huid, wat leidt tot diverse erytheems op de aangetaste lichaamsdelen die bedekt zijn met schubben. De schubben vertonen een typisch zilverwit oppervlak. Ellebogen, knieën, stuitbeen en hoofdhuid maar ook het nagelbed worden aangetast. Vaak leidt de jeuk die kan worden waargenomen consequent tot krabben en verder tot karakteristieke bloedingen in de vorm van minuscule puntjes. Afhankelijk van de specifieke uitbloeiing en de aangetaste lichaamsdelen,

worden verschillende soorten psoriases gediagnosticeerd.

De medische behandeling van vandaag omvat een reeks verschillende therapieën, waarvan een kleine selectie zal worden gepresenteerd in het volgende:

Salicylzuur, ureum en zeezout verwijderen de schubben. Teerproducten en corticosteroïden zoals cortison voorkomen ontstekingen. Cignolin (dithranol; 'minuuttherapie'), vitamine D3-achtige stoffen en retinoïden (bijv. vitamine A-zuur) vertragen de overmatige celdeling. Ciclosporine A heeft immunosuppressieve effecten. Zoutwaterbaden (Dode Zee) en een geschikte dosering van blootstelling aan de zon, respectievelijk UV-straalbehandeling of psoralenen (fotosensibiliserende stoffen) en UV-straalbehandeling worden vaak in combinatie gebruikt. Een recentere therapie is een behandeling met fumaarzuur of esters van het fumaarzuur (voor oraal gebruik) dat zijn oorsprong vindt in de traditionele volksgeneeskunde. Fumaria (Latijn: fumaria officinalis), een plant die behoort tot de papaveraceae-familie, bevat fumaarzuur en wordt al geruime tijd gebruikt als een geschikte stof om huidziekten te genezen. Het wordt echter aanbevolen om deze therapie met de nodige zorg en toezicht te gebruiken, omdat bijvoorbeeld cignolin langdurige dermatosen op een gezonde huid kan veroorzaken.

Cortisone heeft echter een hoog terugvalpotentieel na het stoppen van de behandeling.

Vitamine D3 gerelateerde producten beïnvloeden de calciumhuishouding van het lichaam.

In het geval van retinoïdetherapie wordt jongere vrouwen aangeraden om gedurende een langere periode strikt anticonceptie te blijven gebruiken.

 

Cosmetisch consult

Wanneer de schoonheidsspecialiste geconfronteerd wordt met een geval van psoriasis,

moet ze accepteren dat een dermatologische behandeling geen deel kan uitmaken van haar cosmetische service.

Aan de andere kant heeft een psoriatische huid echter adequate huidverzorging nodig.

Zo kan de schoonheidsspecialiste van haar kant een groot aandeel leveren aan een geschikte toepassing van dermatologisch nuttige producten voor de verzorging van de gezonde huiddelen en voor de ondersteunende preventie.

Men realiseert zich steeds meer dat nogal wat van de additieven die over het algemeen in cosmetische producten worden gebruikt, niet geschikt zijn voor de verzorging van een huid die vatbaar is voor psoriasis:

De conserveermiddelen die worden vermeld in de bijlage van de Kosmetikverordnung (Duitse Cosmetika verordening) kan ongewenste huidsensibilisaties veroorzaken als gevolg van de verstoorde huidbarrière.

Parfums bestaan over het algemeen uit een veelheid aan verschillende en niet-aangegeven componenten en hebben ook een

allergeen potentieel.

Vanwege hun zeer occlusieve eigenschappen vertragen minerale oliën het endogene regeneratievermogen van de huid wanneer ze in hoge dosering worden aangebracht.

Emulgatoren en vooral de veelgebruikte ethoxylaten kunnen stoornissen in de huidbarrièrelagen veroorzaken.

Psoriasisaanvallen kunnen worden uitgelokt door een contact met niet-fysiologische stoffen, wat een andere belangrijke reden is om additieven te vermijden en de componenten te reduceren tot slechts enkele basisstoffen.

Het is ook aan te raden om goed op de ingrediëntenlijst (INCI) te letten.

Aan de andere kant kunnen echter ook endogene stoffen zoals b.v. opgedroogd transpiratievocht de huid irriteren. Als gevolg hiervan moet kleding over het algemeen licht en ademend zijn. Bovendien moeten materialen die de jeuk kunnen verergeren, zoals wol of geïmpregneerde stoffen, worden vermeden.

 

Producten voor huidverzorging en reiniging

 

Onnodige cosmetische producten moeten in de eerste plaats worden vermeden. Wat de reiniging van de huid betreft, worden sterk ontvettende zepen en vooral vloeibare zepen met oppervlakteactieve ontvettingsmiddelen zeker niet aanbevolen. In ruil daarvoor worden irriterende oliebaden voorgesteld.

De ervaring heeft geleerd dat lotions met liposomale structuur die fumaarzuur bevatten een goede aanbeveling zijn.

 

Zorgen voor voldoende voedingsstoffen op oliebasis

Wat de dagelijkse huidverzorging betreft, moet er speciale aandacht worden besteed aan het voorzien van voldoende vetstoffen voor de huid, wat kan worden bereikt met pure olieproducten of emulsies.

Bij het gebruik van emulsies moet er echter rekening mee worden gehouden dat emulgatoren net als reinigingsproducten contraproductieve effecten kunnen hebben. Het wordt aanbevolen om crèmes te gebruiken die water en olie bevatten en uiteindelijk ook ureum, maar weinig of beter helemaal geen emulgatoren.

DMS-crèmes met basiscomponenten zijn voorbeelden van emulgatorvrije crèmes die inmiddels ook in combinatie met farmaceutische actieve stoffen worden gebruikt voor de dermatologische behandeling.

Hun grote voordeel voor de schoonheidsspecialiste is dat ze zorgen voor een soepele overgang van de medische therapie door de dermatoloog naar een cosmetische preventiebehandeling met beide op dezelfde crèmebasis.

Het doel hier is een fysiologisch adequate huidverzorging.

 

Werkzame stoffen De volgende cosmetische werkzame stoffen

 

kunnen in huidverzorgingscrèmes worden opgenomen:

 

Olijfolie (refattening component)

Jojoba-olie (raffinage-component)

Sheaboter (refattening component)

Linolzuur (essentieel vetzuur)

Fosfatidylcholine (stabiliseert de huidbarrière op korte en lange termijn, bestanddeel van liposomen, nanodeeltjes en DMS)

Ureum (verwijdert schilfers, hydrateert, verlicht jeuk)

D-panthenol (ondersteuning van het genezingsproces)

Vitamine A (versnelt de regeneratie van de huid)

Vitamine E (huidverzorgingscomponent)

Aloë Vera (antimicrobieel en hydraterend)

Hamamelis (ondersteunend aan het genezingsproces, samentrekkend)

 

Er is een grote verscheidenheid aan verschillende oorzaken met betrekking tot het ontstaan van psoriasis en daarom moet elk afzonderlijk geval afzonderlijk worden bestudeerd met betrekking tot de juiste selectie van actieve stoffen en hun combinaties.

 

Koude douches kunnen zeer nuttig zijn omdat ze de adrenalineproductie verhogen (o.a. cortisone).

Aangezien klimaatschommelingen (warm, koel, vochtig, koud), mycosen en een droge huid die de penetratie van vreemde stoffen ondersteunt, tot de factoren behoren die psoriasis veroorzaken, moet speciale aandacht worden besteed aan een adequate huidverzorging, d.w.z. dat deze uiteindelijk moet worden aangepast aan veranderingen in temperaturen en seizoenen.

 

Verdere hulp

Factoren die de ziekte uitlokken, zijn niet alleen van invloed op het huidoppervlak, maar zijn ook te vinden in medicijnen en voedsel.

Als gevolg hiervan moet ook dit veld zorgvuldig worden gescreend vanuit een holistisch oogpunt.

En in deze sector kan de schoonheidsspecialiste het medisch consult over voeding aanvullen met haar praktijkervaring. Bovendien kan ze de algemene stemming positief beïnvloeden door een ontspannen en evenwichtige sfeer te creëren.

 

Camouflage

Waterdichte en sterk bedekkende camouflageproducten bieden extra mentale hulp bij psoriases.

Het wordt echter aanbevolen om de toepassing op huidgebieden die acute inflammatoire psoriasissymptomen vertonen te vermijden. Bovendien mag het alleen worden gebruikt na een geschikte huidverzorging die is aangepast aan het speciale huidtype, een feit, dat garandeert dat de huidverzorgingsproducten effectief kunnen zijn en dat de pigmenten, kleurstoffen en eventueel de minerale oliemiddelen die in de camouflage zijn opgenomen, op het huidoppervlak kunnen blijven en niet in de huid kunnen doordringen.

Niettemin moet, net als voor huidverzorgingsproducten, de INCI-verklaring een belangrijk criterium zijn voor de keuze van de juiste camouflage. Camouflage kan een essentiële factor zijn om de beproeving te verminderen en de mentale stabiliteit te ondersteunen.

Het moet echter zeer selectief en slechts af en toe worden gebruikt om voldoende ruimte te laten voor het endogene regeneratievermogen van de huid. De camouflageproducten moeten worden verwijderd met reinigingsmelk zonder emulgatoren.

Dr. Hans Lautenschläger

Rode huid - wat kan het symptoom veroorzaken?

 

Iedereen zorgt voor een gelijkmatige huid, omdat het een symbool is voor gezondheid en reinheid. Het is best vervelend als er rode vlekken verschijnen en nog vervelender als de oorzaak onbekend is.

De volgende informatie biedt enige hulp bij het opsporen van de oorzaken.

 

Het zijn vooral de hoofd- en handgebieden waar een rode huid de aandacht trekt, aangezien de andere lichaamsdelen meestal bedekt zijn met kleding. Tijdelijke roodheid is een teken van een verhoogde bloedsomloop van de huid en wordt meestal veroorzaakt door opwinding, fysieke belasting of externe temperatuurinvloed.

Flush is een zeer spontane en intense roodheid samen met een duidelijke stijging van de temperatuur en soms gepaard gaand met uitgebreide transpiratie. Onder andere opvliegers kunnen bijwerkingen zijn van bepaalde medische therapieën, veranderingen in de hormonale balans zoals b.v. tijdens de climacterische, en mentale onrust.

Een verhoogde lichaamstemperatuur zoals koorts kan er ook voor zorgen dat de huid gaat stralen.

Natuurlijk kan een rode huid ook een gevolg zijn van cosmetische behandelingen zoals b.v. na peelings, massages,

maskers of microdermabrasieën.

In deze gevallen wordt de bloedsomloop verhoogd en wordt de hoornlaag uitgedund (peeling) die dan transparanter wordt.

Deze effecten zijn echter bedoeld en zullen binnenkort weer verdwijnen.

Daarnaast heeft de schoonheidsspecialiste een breed scala aan succesvolle procedures om de huid effectief te kalmeren. Hiertoe behoren actieve stoffen met vitamine K, extracten van kamille, muisdoorn, algen, goudsbloem en hamamelis en verkoelende kompressen.

Ze selecteert de werkzame stof zorgvuldig, afhankelijk van de behandeling ervoor en het betreffende huidtype.

Als de roodheid na het einde van de behandeling nog steeds aanhoudt of zelfs toeneemt, moet rekening worden gehouden met intolerantie in de vorm van een geïrriteerde huid of een allergische reactie.

Detective-instinct is hier nodig om het specifieke product-onderdeel op te sporen.

 

Cosmetische stoffen als triggers

Het wordt aanbevolen om nieuwe klanten regelmatig te vragen naar een bekende gevoeligheid voor bepaalde stoffen.

Soms wordt de huid gewoon gestrest door de verschillende toegepaste huidverzorgingsproducten en de respectievelijke dosering,

wat betekent dat de behandeling overdreven is.

Een onschadelijk lichamelijk effect kan thuis optreden wanneer huidverzorgingsproducten vaker worden gebruikt dan de aanbevolen één of twee toepassingen per dag, met als gevolg dat bijvoorbeeld de componenten van de O/W-crèmes zich op de huid concentreren.

Hoge concentraties wateroplosbare stoffen kunnen tijdelijke huidirritatie en roodheid veroorzaken, die echter snel verdwijnt na behandeling van de specifieke huidgebieden met lauw water.

Een overdosis-reactie kan ook optreden na intensief gebruik van vitamine A-producten.

Bij overmatige toepassing hoopt het middel zich op op de huid en kan het afzonderlijk de drempelconcentratie overschrijden,

wat leidt tot huidirritaties.

Overigens: de Aziatische huid heeft meer kans op gevoelige reacties dan de Europese huid.

 

Specifieke oorzaken

Klanten die al symptomen van roodheid van de huid vertonen bij het betreden van het schoonheidsinstituut,

zijn een specifieke uitdaging voor de schoonheidsspecialiste.

Frequente gevallen en een mogelijke cosmetische therapie die gepaard kan gaan met de dermatologische behandeling

zullen hieronder worden besproken.

Een rode huid als gevolg van blootstelling aan de zon kan effectief worden behandeld met een combinatie van liposomaal concentraat dat rijk is aan linolzuur en vochtinbrengende stoffen (NMF) bevat, en waterig echinacea-extract.

Afhankelijk van de huidconditie kunnen aloë en D-panthenol-additieven ook geschikt zijn.

Uit ervaring weten we dat al een paar uur later een zichtbare afname van de intensiteit kan optreden.

Later kan een lichte basiscrème met huididentieke of huidgerelateerde membraanstoffen zeer nuttig zijn.

Zowel traumatische als door de behandeling geïnduceerde purpura, zoals b.v. na laser- of plastische chirurgie, kan worden genezen met vitamine K-bevattende producten.

Dit geldt ook voor donkere kringen onder de ogen die worden veroorzaakt door een zwakke conditie van het capillaire systeem van de huid.

Op cosmetisch gebied wordt meestal de plantaardige vitamineK1 gebruikt in de vorm van actieve stoffen of ampullen.

Het stabiliseert de bloedvaten aan de oppervlakte en vermindert zo actief de roodheid.

In het geval van couperose is een huid met beschadigde kleine bloedvaten vooral succesvol gebleken als de vitamine wordt opgelost in nanodeeltjes en wordt gebruikt in combinatie met een membraan dat crème bevat.

Crèmes met natuurlijke pigmenten kunnen ook nuttig zijn, omdat ze het optische uiterlijk onmiddellijk verbeteren en vanwege hun gehalte aan werkzame stoffen effectief zijn onder de oppervlaktelaag.

De typische rode lijnen van couperose kunnen worden weggewerkt met producten die groene pigmenten bevatten.

Een couperosehuid is erg gevoelig, vooral als deze het gevolg is van onvoldoende huidverzorging of onvoldoende bescherming tegen kou. Een spaarzaam gebruik van irriterende huidverzorgings- en reinigingsproducten wordt hier aanbevolen.

Rosacea, dat meestal te wijten is aan een genetische aanleg met symptomen van inflammatoire dermatitis met teleangiëctasen, ontwikkelt over het algemeen zijn eerste tekenen bij vrouwen tussen 40 en 50 jaar

en kan met succes worden behandeld met vitamine K-bevattende crèmes.

Omdat de huid extreem doorlaatbaar en zeer gevoelig is, is het het beste om huidverzorgingsproducten te kiezen die vrij zijn van parfums en conserveringsmiddelen. Net als voor andere probleemhuiden, is het aan te raden om membraanhoudende basiscrèmes aan te brengen die vrij zijn van emulgatoren, omdat deze ook irritaties kunnen veroorzaken.

Afhankelijk van het specifieke geval kunnen additieven van liposomen en teunisbloemolie nuttig zijn, omdat ze de huid ondersteunen met essentiële vetzuren.

 

En als er dan ook nog jeuk is...

 

Neurodermitis is een typische barrièreaandoening die gepaard gaat met erytheem en jeuk.

In dit geval kan ook een niet-irriterende basiscrème met een hoog lipidengehalte worden aangebracht.

Adequate huidverzorgingscomponenten zijn ook additieven van  dat een ontstekingsremmende oppervlaktefilm ontwikkelt, en ureum dat de vochtbalans stabiliseert en de jeuk stopt.

Andere belangrijke ingrediënten zijn barrièrecomponenten zoals ceramiden en fosfatidylcholine.

Een langdurige matige toepassing van fosfatidylcholine ondersteunt de vorming van ceramide I in de huid.

Het wordt aanbevolen om kleine inflammatoire huidlaesies voor te behandelen met een D-panthenolhoudend concentraat, eventueel zelfs gecombineerd met hamamelis-extract in geval van een vereist samentrekkend effect.

In dit specifieke geval moeten crèmes niet-occlusief zijn om een vertraagd genezingsproces te voorkomen. Natuurlijke lipiden en vochtinbrengende stoffen helpen een trekkerige en schrale huid te voorkomen.

Als de uitbloeiingen bij acne vulgaris worden veroorzaakt door verhoorningsstoornissen aan de uitgangen van de talgklieren, zal een behandeling met liposoomconcentraten, vooral voor de vette huid, zeer effectief blijken te zijn.

Binnen een periode van ongeveer 4 weken zullen de uitbloeiingen met ongeveer 70 procent zijn verminderd.

In dit geval worden aanvullende huidverzorgingscrèmesMoet zeer matig worden aangebracht.

 

Dermatolologische behandeling

 

Het diagnosticeren van de specifieke oorzaak van de uitbloeiing is vaak een vrij moeilijke taak voor de schoonheidsspecialiste.

In gevallen waarin een dermatologische therapie geïndiceerd kan zijn, moet de schoonheidsspecialiste afzien van een behandeling.

Aan de andere kant kan een passende huidverzorgingsbehandeling net zo goed een bezoek aan de dermatoloog besparen.

Een adequate verzorging van de gevoelige huid voorkomt bijvoorbeeld het gevoel van een strakke en jeukende huid vanaf het begin.

Met de juiste verzorging wordt de huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Irritaties en allergieën veroorzaakt door chemische stoffen komen minder vaak voor en infecties door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën komen minder vaak voor.

Wat de gevoelige huid betreft, kunnen uitbloeiingen al worden voorkomen door na het baden over te stappen op een individueel geschikter reinigingsproduct of een adequate bodylotion.

 

Eczeem & Co

Veelvuldig wassen en douchen van de huid met een bepaalde aanleg kan leiden tot exsiccatie eczeem, dat nog wordt versterkt door producten die agressieve reinigingsmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld laurylsulfaat (schuimende producten).

De huid wordt constant ontvet, uitgedroogd, wordt roodachtig en begint te kloven. In deze gevallen wordt aanbevolen om de reinigingsfrequentie te verminderen en tijdelijk alle producten die wasmiddelen bevatten te vermijden.

Crèmes die rijk zijn aan lipiden moeten worden gebruikt voor de verzorging van de huid en minerale olievrije oleogels en oliebaden zonder emulgatoren ondersteunen de regeneratie van de huidbarrière.

 

Chronisch geïrriteerde huid

Een constante irritatie door contact met omgevingsstoffen kan leiden tot de zogenaamde irriterende contactdermatitis en een uitstekend voorbeeld hiervan is luierdermatitis.

Een langdurige invloed van schadelijke stoffen en vooral hun combinatie met water kan leiden tot slijtagedermatitis en een voorbeeld hiervan zijn het zogenaamde huisvrouweneczeem.

Ook schoonheidsspecialisten kunnen met dit symptoom worden geconfronteerd.

Barrièrelotions in de vorm van met lipiden verrijkte nanodeeltjes, basiscrèmes zonder emulgatoren en watervrije oleogels beschermen de huidbarrière en ondersteunen de regeneratie optimaal.

Allergisch contacteczeem ontstaat na immunologische reactie van het lichaam tegen externe allergenen.

De uitlokkende stof moet hier worden gevonden en geëlimineerd.

In dit geval kan cosmetica alleen nuttig zijn als ze de best mogelijke huidbescherming bieden, wat betekent dat een penetratie van het allergeen van buitenaf moet worden voorkomen.

In de regel kan worden gezegd dat als de huidvochtigheid gemakkelijk door het oppervlak kan verdampen, vreemde stoffen net zo gemakkelijk op de tegenovergestelde manier in de huid kunnen doordringen.

Seborrhoïsch eczeem ontwikkelt zich in het geval van hyperactieve talgklieren, wat resulteert in schubben en kolonies van micro-organismen. Naast de dermatologische behandeling met antibiotica of specifieke antimycotica, kunnen pure liposoomconcentraten (zie ook acne) nuttig zijn omdat ze de overmatige talgproductie van de vette huid onderdrukken.

 

Verdere oorzaken

Een rode huid en mogelijke irritaties kunnen ook worden toegeschreven aan voeding of medicatie.

De oorzaak kan ook reumatische aandoeningen, infecties, kankerziekten en vele andere zijn.

In dit verband moet ook periorale dermatitis worden genoemd, die vooral jonge vrouwen rond de 30 treft.

Het kan worden veroorzaakt door huidverzorgingsproducten en mechanische irritaties.

Nauwkeurige observatie, dermatologische expertise, cosmetische ervaring en uitstekende connecties met een dermatoloog zijn hier zeer nuttige hulpmiddelen.

 

Dr. Hans Lautenschläger

Psoriasis en Corneotherapie

Psoriasis is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, schilferende plekken op de huid. De oorzaak is niet precies bekend, maar het heeft te maken met een verstoorde afweerreactie en een versnelde celdeling van de huid.

 

Corneotherapie is een behandelmethode die zich richt op het herstellen en verbeteren van de huidbarrière. De huidbarrière bestaat uit de bovenste laag van de huid, de hoornlaag of stratum corneum. Deze laag beschermt de huid tegen uitdroging, infecties en schadelijke stoffen. Bij psoriasis is de huidbarrière verstoord, waardoor de huid gevoeliger wordt voor irritatie en ontsteking.

 

Corneotherapie maakt gebruik van speciale producten die de hoornlaag hydrateren, voeden en herstellen.

Deze producten bevatten geen irriterende of allergene stoffen, zoals parfum, kleurstoffen of conserveermiddelen.

Ze bevatten wel stoffen die de natuurlijke functie van de hoornlaag ondersteunen, zoals ceramiden, cholesterol, vrije vetzuren en ureum.

De producten die gebruikt worden bij Corneotherapie speciaal ontworpen om de huidbarrière te hydrateren, voeden en herstellen. 

 

Ceramiden zijn een soort vetten die een belangrijke rol spelen in de structuur en het vochtgehalte van de hoornlaag. Ze vormen samen met cholesterol en vrije vetzuren een beschermende laag tussen de huidcellen, die voorkomt dat water verdampt en dat schadelijke stoffen binnendringen. Bij psoriasis is de hoeveelheid en de kwaliteit van ceramiden verminderd, waardoor de huidbarrière verzwakt. Door ceramiden toe te voegen aan de producten voor corneotherapie, wordt de huidbarrière versterkt en wordt het vochtverlies verminderd.

 

Cholesterol is een ander soort vet dat samen met ceramiden en vrije vetzuren de huidbarrière vormt.

Cholesterol helpt ook om de huidcellen bij elkaar te houden en om ontstekingen te remmen.

Bij psoriasis is het cholesterolgehalte in de hoornlaag verlaagd, waardoor de huidbarrière minder goed functioneert.

Door cholesterol toe te voegen aan de producten voor corneotherapie, wordt de huidbarrière hersteld en wordt de ontstekingsreactie verminderd.

 

Vrije vetzuren zijn nog een soort vetten die samen met ceramiden en cholesterol de huidbarrière vormen.

Vrije vetzuren hebben ook een antibacteriële werking en helpen om de pH-waarde van de huid te reguleren.

Bij psoriasis is het gehalte aan vrije vetzuren in de hoornlaag verstoord, waardoor de huidbarrière minder goed werkt en vatbaarder is voor infecties. Door vrije vetzuren toe te voegen aan de producten voor corneotherapie, wordt de huidbarrière verbeterd en wordt de groei van bacteriën geremd.

 

Ureum is een stof die van nature in de hoornlaag voorkomt en die helpt om water vast te houden in de huid.

Ureum heeft ook een keratolytisch effect, wat betekent dat het helpt om dode huidcellen te verwijderen.

Bij psoriasis is het ureumgehalte in de hoornlaag verlaagd, waardoor de huid droog en schilferig wordt. Door ureum toe te voegen aan de producten voor corneotherapie, wordt de huid gehydrateerd en wordt het schilferen verminderd

 

Suusmoonlotion p is een lotion die geen oliecomponenten bevat, maar wel diverse werkzame stoffen.

Deze stoffen hebben verschillende effecten op de huid, zoals:

Hydrateert de huid en helpt om schilfers te verwijderen.

Verlaagt de pH-waarde van de huid en stimuleert de afschilfering van dode huidcellen.

Heeft een keratolytisch effect, wat betekent dat het de bovenste laag van de huid losmaakt en verwijdert.

Heeft een ontstekingsremmend en antibacterieel effect, wat helpt om roodheid en infecties te verminderen.

 

Door deze stoffen te combineren in een lotion, kan Suusmoonlotion p de symptomen van psoriasis verminderen, zoals jeuk, schilfering, roodheid en ontsteking.

Suusmoonlotion p helpt om de huidbarrière te herstellen, die bij psoriasis verstoord is.


Een publicatie van Dr. Ir. Barbara Geusens, bio-ingenieur in de cel-en genbiotechnologie en werkzaam bij de dienst dermatologie van professor Jo Lambert van het UZ Gent.

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.