Topical Steroid withdrawal


Topical Steroid Withdrawal (TSW), Red Skin Syndrome (RSS)of Topical Steroid Addiction (TSA).

TSW zijn klinische bijwerking die kunnen optreden wanneer hormoonzalven onjuist of te veel worden gebruikt met als gevolg  Hormoonverslaving (TSA), en vervolgens worden stopgezet. Het gaat om het langdurig en frequent gebruik van lichte tot zware lokale corticosteroïden.

Alle delen van het lichaam kunnen zijn aangedaan door deze bijwerkingen, dit zijn de ontwenningsverschijnselen van de hormoonzalven.

 

Er zijn twee vormen van TSW: Het Erythemato-oedemateuze type (roodheid en zwelling)

                                                     Het Papulopustulaire type (bultjes en puistjes)

 

Tijdens het beëindigen van de hormoonzalven kun je als TSW patiënten al tekenen vertonen van reeds opgelopen huidschade zoals atrofie met striae en telangiectasia (gesprongen haarvaten).

De algemene symptomen die bij TSW voorkomen, zijn onder meer een Branderige huid, Stekende Huidklachten, heftige Jeukklachten, Extreme Huidafschilferingen, Oozing (vocht uit de huid), Oedeem (zwelling) van lichaamsdelen en/of enkels, Oifantenhuid (verdikte huid met verminderde huidelasticiteit) en het Red Sleeve Syndrome (een scherp begrensde roodheid van de onderarmen of onderbenen) , Puisten, Roodheid en een Extreem Gevoelige Huid.

Dit eist ook Psychisch zijn Tol, door de Lichamelijke klachten van o.a. pijn, jeuk en langdurige slapeloosheid.

 

We gaan het niet mooier maken dan het is!

TSW is zowel Fysiek als Mentaal een zwaar en langdurig proces met terugvallen.

Ben je gestart met het ontwenningsproces, kan het fijn zijn professionele begeleiding te krijgen,

die je  tijdens het gehele proces informatie en ondersteuning aanbiedt.

 


Dr. Marvin Rapaport, MD Dermatoloog

 

"In 1978 startte en richtte ik de kliniek voor contact- en fotodermatitis aan de UCLA op. Er was behoefte aan evaluatie van een grote groep patiënten die ernstige eczematoïde huiduitslag vertoonden, vooral op het gezicht.

Vanaf het begin was het duidelijk dat de meeste patiënten een milde dermatitis op verschillende delen van het lichaam ervoeren, die geleidelijk verergerde. Hun geschiedenis omvatte altijd talrijke doktersbezoeken, meerdere artsen en therapie bestaande uit een toenemende hoeveelheid corticosteroïden.

 

Mijn tests hebben geen specifieke boosdoeners aan het licht gebracht: chemicaliën, cosmetica, parfums, blootstelling op de werkplek of recreatief. Het werd steeds duidelijker dat de therapie van de arts, de corticosteroïden, steevast het probleem veroorzaakte.

 

 

Ik heb 7 wetenschappelijke artikelen geschreven die zijn gepubliceerd in de meest vooraanstaande peer-reviewed dermatologische tijdschriften en ik heb veel lezingen gegeven op verschillende dermatologische bijeenkomsten. Tot op de dag van vandaag bestaat er bij de meeste artsen een onwillendheid  om dit eenvoudige concept te aanvaarden."

 

 

Via de onderstaande link kun je rechtstreeks naar de Website Skin On Fire van Dr. Rapaport 

waar je de gelijknamige film kunt bekijken en meer informatie kunt vinden.

 

Bekijk via deze link de Documantaire van DR. Marvin Rapaport, Skin On Fire over TSA en TSWS.